"Τα όνειρα πρέπει να είναι πάντα γλυκά"

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Πάστα φλώρα...




Ένα εύκολο γλυκάκι για όλες τις περιστάσεις........γλυκιά ζύμη καλυμμένη με μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού που μας αρέσει, διακοσμημένη με κορδονάκια ζύμης για τέλεια εμφάνιση!!!

Υλικά :
½  κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 αυγό ολόκληρο + 1 κρόκο
1 ασπράδι αυγού (για το άλειμμα)
1 φλιτζάνι του τσαγιού βιτάμ
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
λίγο ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού
2 φλιτζάνια του τσαγιού μαρμελάδα της αρεσκείας μας

Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν σε ένα μεγάλο μπωλ. Λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε στο μπωλ με το αλεύρι και το μπέικιν και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας. Βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ασπράδι και τη μαρμελάδα και πλάθουμε να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Την αφήνουμε περίπου μισή ώρα να «ξεκουραστεί» σκεπασμένη με μεμβράνη.

Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και την απλώνουμε σε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. να καλύψει όλο τον πάτο σε ισοπαχές φύλλο. Απλώνουμε επάνω την μαρμελάδα μας να καλύψει όλο το φύλλο.
Με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε «κορδονάκια»  πάχους 0,5 εκατ. και τα τοποθετούμε πάνω στην μαρμελάδα πρώτα γύρω γύρω στο ταψί και μετά  καφασωτά ώστε να σχηματίζονται ρόμβοι. Τελειώνουμε αλείφοντας τα κορδονάκια με το ασπράδι του αυγού που έχουμε φυλάξει. Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 30 – 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Όταν κρυώσει τελείως την κόβουμε σε κομμάτια.

Η συνταγή είναι της κας Ιωάννας.

4 σχόλια:

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Την κάνω πολύ συχνά σαν εύκολο γλυκό και επειδή μου κάνει τόσες μαρμελάδες αυτός ο άνδρας μου που δεν ξέρω τι να τις κάνω!Μου αρέσει τρομερά το μπλοκ σου απο εμφάνιση και παρουσίαση γλυκιά μου.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Πάστα φλώρα .... all time classic και πάντα αγαπημένη!
Γεια στα χέρια σου!

Sweet Dreams είπε...

Αχτίδα μου γλυκιά σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!! Έχουν ιδιαίτερη αξία για μένα που μου τα λες εσύ....(είδες για να έχεις νοικοκύρη άνδρα....έχεις και σπιτικές μαρμελάδες εκτός όλων των άλλων...)

Φιλιά πολλά

Sweet Dreams είπε...

Έλενά μου σ' ευχαριστώ πολύ πολύ!!!

Φιλιά πολλά και φυσικά πολλά πολλά συγχαρητήρια για τις δικές σου υπέροχες δημιουργίες!!!

Δημοσίευση σχολίου